donderdag 24 januari 2013

Kaart Ghana en Accra


(Kaart Ghana: VN)
Ghana heet officieel de Republiek Ghana. Het is een land in West-Afrika en telt 23.832.495 inwoners (2009). De hoofdstad is Accra en de officiële taal van het land is Engels.

Ghana grenst in het westen aan Ivoorkust, in het noorden aan Burkina Faso en in het oosten aan Togo. Het land ligt in het zuiden aan de Golf van Guinea.

Belangrijkste natuurlijke hulpbronnen in Ghana zijn onder meer: cacao, goud, hout, industriediamant, mangaan, bauxiet, vis, rubber, palmolie, waterkracht.

Achter de strandwallen lang de kust in Ghana liggen vele lagunen. De kustvlakte is begroeid met mangrovebossen en palmen.

Naar het noorden volgen heuvelland met tropisch regenwoud en vervolgens savanne met verspreide bomen, waaronder baobabs, en galerijbossen met borassuspalmen, varens en bamboe.

Volta en Voltameer
Ghana behoort voor tweederde tot het bekken van de rivier de Volta en haar zijrivieren. Deze zijn niet of alleen nabij de monding bevaarbaar.

Door de bouw van de Akosombodam in de Volta ontstond het Voltameer.

Klimaat en vakantie
Ghana ligt iets ten noorden van de evenaar en heeft een tropisch klimaat.

Het is warm en relatief droog aan de zuidoostkust, onder andere in Accra, en vochtig in het zuidwesten. In het noorden is het heet en droog.

Trekpleisters voor een vakantie in Ghana zijn het aangename weer, de stranden en de steden en de prachtige natuur met een veelheid aan tropische soorten.

Dierenwereld Ghana
De dierenwereld in Ghana is typisch die van West-Afrika. Hierin overheersen boselementen, waaronder talrijke soorten apen.

Steden Ghana
Naast de hoofdstad Accra zijn een aantal andere grote steden in Ghana: Kumasi, Tamale, Sekondi-Takoradi, Ashiaman, Tema, Teshie, Cape Coast, Obuasi, Madina, Koforidua, Wa Techiman, Nungua.


(Kaart steden Ghana: CIA)

Kaart Ghana: CIA

Kaart Ghana
Ghana grenst aan Ivoorkust, Burkina Faso en Togo. In het zuiden ligt het West-Afrikaanse land aan de Golf van Guinea. De hoofdstad is Accra.

Kaart Ghana, steden, wegen, rivieren, meren: CIA