maandag 27 mei 2013

Kaart Sierra Leone en Freetown - Vakantie Afrika Topografie


Kaart Sierra Leone: VN
Sierra Leone heet officieel de Republiek Sierra Leone. Het is een land aan de kust in West-Afrika en telt 6.440.053 inwoners (2009). De hoofdstad is Freetown en de officiële taal is Engels.

Sierra Leone grenst in het noorden aan Guinee en in het zuidoosten aan Liberia. In het zuiden ligt het land aan de Atlantische Oceaan.

Sierra Leone bestaat in het noordoosten uit geleidelijk in de richting van de zee afdalende, met lateriet bedekte plateaus. Deze bestaan uit graniet, ertshoudende schisten en metamorfe leien. De plateaus gaan over in een strook laagland.

Langs de kustvlakte, die ongeveer 35 kilometer breed is, strekken zich mangrovebossen uit, met estuaria, kreken en lagunen.

Aan de kust treft men ook moerassen aan, meer naar het binnenland bos en ook savanne.

De belangrijkste rivieren in het land zijn de Grote en de Kleine Scarcies, Rokel, Sierra Leone, Sewa, Moa en Sherbro.

Voor de kust van Liberia liggen oonder meer de Banana-eilanden, de Turtle-eilanden en Sherbro.

Klimaat en vakantie
Sierra Leone behoort tot het West-Afrikaanse moessongebied. Tijdens de droge wintermaanden heersen uit de Sahara afkomstige stofstormen.

Aan de Atlantische kust van Sierra Leone liggen prachtige en veelal ongerepte zandstranden.

Een historische trekpleisters in het land zijn de oude Creoolse dorpen op het schiereiland The Western Area, Op Bunce Island ligt een slavenfort.

Verder trekken de Banana en Turtle eilanden, het Bintimani gebergte, de Charlotte Falls watervallen en de indrukwekkende mangrovebossen veel bezoekers.

Het land is als vakantiebestemming ook populair vanwege de zeer gevarieerde dierenwereld.

Dierenwereld
Vooral de bosfauna in Liberia is, evenals in de buurlanden, zeer rijk. Er leven onder meer talrijke apen en verwanten en antilopen, die belangrijke componenten van het ‘bushmeat’ vormen. Ook de vogelwereld is zeer rijk geschakeerd.

Steden Sierra Leone
Naast de hoofdstad Freetown zijn een aantal andere steden in Sierra Leone: Bo, Kenema, Makeni, Koidu Town, Lunsar, Port Loko, Pandebu-Tokpombu, Kabala, Waterloo, Bonthe, Kailahun, Kambia, Koidu, Magburaka, Moyamba, Pujehun, Sulima.


(Kaart steden Sierra Leone: CIA)

Kaart provincies en districten Sierra Leone

Kaart Sierra Leone: CIA

Kaart Sierra Leone
Sierra Leone grenst aan Guinee en Liberia. In het zuiden ligt het West-Afrikaanse land aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Freetown.

Kaart Sierra Leone, reliëf, steden, rivieren, wegen, topografie: CIA