zondag 26 mei 2013

Kaart Togo en Lomé - Vakantie Afrika

Kaart Togo: CIA
Togo heet voluit de Republiek Togo. Het is een land in West-Afrika met 6.019.877 inwoners (2009). De hoofdstad is Lomé en de officiële taal van het land is Frans.

Togo grenst in het noorden aan Burkina Faso, in het oosten aan Benin en in het westen aan Ghana.

In het zuiden ligt Togo aan de baai van Benin die in verbinding staat met de Atlantische Oceaan.

Landschap
Togo bestaat voornamelijk uit het noordoost lopende Togogebergte, dat in het zuiden overgaat een kristallijn plateau. Dit wordt door een smalle duinengordel gescheiden van een ongeveer 55 kilometer lange kustvlakte met lagunen.

Het hoogste punt in het land is de Mont Agou, ook bekend als Mount Baumann (986 m). De Mont Agou ligt ten zuidwesten van de stad Kpalimé.

Togo wordt voor een groot deel ingenomen door savannen. Deze gaan op veel plaatsen over in licht bos. In het noorden liggen steppen. In het gebergte is regenwoud en langs de rivieren liggen galerijwouden.

De belangrijkste rivier van het land is de Mono.

Togo is bestuurlijk ingedeeld in vijf regio's. Dit zijn van noord naar zuid Savanes, Kara, Centrale, Plateaux en Maritime.

Klimaat en vakantie
Togo heeft een tropisch regenrijk klimaat met in het noorden één regentijd, van maart tot oktober, en in het zuiden twee regentijden van maart tot juli en van september tot november.

Van juli tot september waait aan de kust de zuidwestelijke moessonwind.

Togo heeft een uitermate gevarieerde dierenwereld. De dierenwereld is die van het West-Afrikaanse regenwoud en de aangrenzende savannetypen.

In het land leven talrijke apen, leeuw, panter, Afrikaanse olifant, nijlpaard, buffel en veel antilopen en talrijke duikers.

Een zeldzame antilopesoort die in het land voorkomt is de bongo. Ook het zeldzame reuzenzwijn komt in Togo voor.

Togo heeft eveneens een bijzonder rijke vogelwereld.

Steden Togo
Naast de hoofdstad Lomé zijn een aantal andere steden in Togo: Sokodé, Kara, Kpalimé, Atakpamé, Bassar, Tsévié, Aného, Mango, Dapaong.


(Kaart steden Togo: CIA)

Kaart Togo
Togo grenst aan Burkina Faso, Benin en Ghana. In het zuiden ligt het land aan de baai van Benin. De hoofdstad van het West-Afrikaanse land is Lomé.

Kaart Togo, steden, wegen, rivieren, reliëf, topografie: CIA