vrijdag 31 mei 2013

Kaart Liberia en Monrovia - Afrika Vakantie Topografie


(Kaart Liberia: VN)
Liberia heet officieel de Republiek Liberia. Het is een republiek aan de kust van West-Afrika met 3.441.790 inwoners (2009). De hoofdstad is Monrovia en de officiële taal is Engels.

Liberia grenst in het noordwesten aan Sierra Leone, in het noorden aan Guinee en in het oosten aan Ivoorkust. In het zuiden ligt het land aan de Atlantische Oceaan.

Liberia kent een vlakke tot 80 kilometer brede kuststrook, met uitzondering van een drietal kapen. Dit zijn Cape Mount (350 m), Cape Mesurado (100 m) en Cape Palmas (35 m). De kust wordt verder gekenmerkt door lagunes, getijdekreken en mangrovebossen.

De kustvlakte gaat vrij plotseling over in een tot 300 meter hoog gebied dat met dichte oerwouden is begroeid. Dit loopt over in een tot 700 m hoge plateauzone, waar de begroeiing minder dicht is.

In het uiterste noorden, bij de grens met Guinee, wordt het land bergachtig.

De hoogste top van Liberia is de Mount Nimba (1768 m) in het Nimbagebergte, dat zich in Guinee voortzet. Het Mount Nimba-reservaat bevindt zich op de grens van Liberia, Ivoorkust en Guinea.

Rivieren
De belangrijkste rivieren in Liberia zijn de Morro, die samenvloeit met de Gbeya en daarna Mano heet, de Lofa, de St. Paul, de St. John, de Cestos en de Cavally.

Klimaat en vakantie
Liberia heeft een tropisch, regenrijk moesson-klimaat. Meer landinwaarts neemt de neerslag af. Tijdens de eerste maanden van de droge tijd waait de droge, uit de Sahara afkomstige harmattan.

Toeristische trekpleisters in het land zijn de prachtige natuur met de veelzijdige dierenwereld, de stranden en de steden.

Langs de kust liggen getijdekreken, lagunes en indrukwekkende mangrovebossen.

Dierenwereld
De dierenwereld is voornamelijk die van het West-Afrikaanse oerwoud en is rijk aan apen, bosantilopen (bosbok en duikers, waaronder zeldzame soorten als Jentinks en de zebraduiker), buffel, olifant, luipaard.

Het dwergnijlpaard, een bedreigde soort, komt nog hier en daar voor.

Steden Liberia
Naast de hoofdstad Monrovia zijn een aantal andere steden in Liberia: Gbarnga, Kakata, Bensonville, Harper, Voinjama, Buchanan, Zwedru, New Yekepa, Greenville.

De internationale luchthaven Robertsville Airport ligt op 56 kilometer van Monrovia.

Belangrijke havens in het land zijn Monrovia, Buchanan, Harper, Greenville en Robertsport.


(Kaart steden Liberia: CIA)

Kaart county's Liberia
Liberia is bestuurlijk onderverdeeld in vijftien county's.

Kaart Liberia: CIA

Kaart Liberia
Liberia grenst aan Sierra Leone, Guinee en Ivoorkust. In het zuiden ligt het West-Afrikaanse land aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Monrovia.

Kaart Liberia, steden, rivieren, reliëf, topografie: CIA