maandag 19 november 2012

Kaart Burkina Faso en Ouagadougou, westelijk Afrika

Kaart Burkina Faso, steden, provincies, rivieren: VN
Burkina Faso is een republiek in West-Afrika. Het land telt 15.746.232 inwoners (2009) en de hoofdstad is Ouagadougou. De officiële taal van het land is Frans.

Burkina Faso, dat voorheem Opper-Volta heette, grenst in het noorden aan Mali, in het oosten aan Niger en in het zuiden aan de West-Afrikaanse landen Benin, Ivoorkust, Ghana en Togo.

Het land is volledig door land omsloten. Het behoort tot de Sahel-landen.

De grootste steden van het land zijn naast de hoofdstad Ouagadougou: Bobo-Dioulasso, Koudougou, Ouahigouya, Banfora.

De hoogste berg van Burkina Faso is de Tena Kourou (749 meter).

Klimaat en vakantie
Het uiterste noorden van Burkina Faso kent een Zuid-Sahara-klimaat met minder dan 500 mm neerslag per jaar. Richting het zuiden neemt de gemiddelde hoeveelheid neerslag toe tot ongeveer 1200 mm in het zuidwesten.

Een belangrijke trekpleister voor een vakantie in Burkina Faso is de natuur. In het zuiden liggen de watervallen van Banfora, de pieken van Sindou, en het meer van Tengrela.

Dierenwereld
De dierenwereld in Burkina Faso is rijk aan vogels en insecten.

Daarnaast komt vooral in het oostelijk deel van het land nog groot wild voor, zoals antilopen, olifanten, nijlpaarden, leeuwen, apen en krokodillen.

West Regional Park
Op de grens van Burkina Faso, Benin en Niger ligt het West Regional Park, een uniek natuurgebied van 10.000 vierkante kilometer. Het gebied staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

In het West Regional Park woont de grootste concentratie olifanten van West-Afrika. Dit zijn er ongeveer 3.000.

Verder leven er veel buffels, antilopen, luipaarden, leeuwen, cheeta's en ook de bedreigde Afrikaanse wilde hond heeft er zijn leefgebied.

Steden Burkina Faso
Naast de hoofdstad Ouagadougou zijn een aantal andere steden in Burkina Faso: Bobo Dioulasso, Koudougou, Banfora, Ouahigouya, Kaya, Tenkodogo, Fada N'gourma, Dédougou, Houndé.


(Kaart steden Burkina Faso: CIA)

Kaart Burkina Faso
Burkina Faso, dat alleen door land wordt omsloten, grenst aan Mali, Niger Benin, Ivoorkust, Ghana en Togo. De hoofdstad van het West-Afrikaanse land is Ouagadougou.

Kaart Burkina Faso: CIA